Voorwoord Erik Naberman
Voorwoord Erik Naberman
Voorwoord Erik Naberman

Voorwoord Erik Naberman

  • 10/03/2022


Precies 5 weken voor de start van de 50e omloop van Noordwest Overijssel fiets ik met 3 anderen over het laatste deel van het Parcours.  Fris, strakblauwe lucht en een matige zuidoostenwind. Dat betekent, afwisselend de wind mee en op de kant over de Hasselterdijk.  “Erik even doortrekken hoor ik schuin achter me”.


Flashback naar het jaar 1988. Ook toen stond er dezelfde ZO-wind, alleen krachtiger en hadden we tijdens de koers al met verschillende buien en valpartijen afgerekend. Elementen (valpartijen liever niet) die eigenlijk bij ‘De Omloop’ horen. Man wat had ik in de dagen voor de start verschillende scenario’s de revue laten passeren. De koers zwaar maken, wegrijden op de brug bij Hasselt (met nog zo’n 10 km te gaan) en daarna vol doortrekken tot aan de finish dat was het plan. Daar rijd ik dan; nog 5 km te gaan en vooruit met John Den Braber en Toon van Megen. Na een zware koers alle drie aan elkaar gewaagd.  2 km voor het eind de wind op de kant. Volle bak op kop en de andere twee achter me op de kant. Ai, wat deden mijn benen zeer. Net voor Genemuiden houd ik in en John schiet langs me heen de bocht door. Huh, hij gaat rechts. Ik ga (met Toon achter me aan) naar links (de juist kant op). Zo, 1 concurrent minder. Niet op gerekend, gelijk omschakelen.  Ik besluit de laatste km niet meer op kop te komen. Achter me zie ik meter voor meter John weer terugkomen en merk dat Toon daar erg nerveus van wordt. “He Toon, John is sneller dan jou dus als hij terugkomt win je sowieso niet”. Ik zie Toon aarzelen en hij besluit volle bak door te rijden. Echter, John is sterk en nadert meter voor meter. Ik besluit om op het moment dat John ons tot op 10 meter genaderd is, vol aan te gaan. Nog zo’n 300 meter te gaan en vol de laatste bocht door, niet meer omkijken en daar ga ik als eerste over de finish. Mijn mooiste overwinning bij de Junioren.


Vandaag de dag besef ik veel beter wat ervoor nodig is om dromen van mensen uit te laten komen. Als renner bereid je met name jezelf het beste voor. Als organisatie juist alles om de renner en het evenement heen. Vergunning, sponsoring, accommodatie, catering, reservemateriaal, begeleiding, vrijwilligers en nog heel veel meer.  Toen mij gevraagd werd dit voorwoord te schrijven wist ik 1 ding zeker een ultieme kans om als oud deelnemer en lid van de NWH, inwoner van Genemuiden en als wielerliefhebber een welgemeend en groot “DANK JULLIE WEL” te zeggen.  

Dit jaar een bijzondere editie! De 50e L&M Workwear Omloop van Noordwest Overijssel/ Grote Prijs Anna van de Breggen.  Deze jubileumeditie zal een ware happening zijn, waar veel werk voor verzet is.  Al vroeg waren de verschillende categorieën vol. Hoe in al die jaren de aantrekkingskracht van `’ De Omloop’ verder gegroeid is, blijkt maar weer eens als ik in de weken voor de start een telefoontje krijg waarin gevraagd wordt of er toch nog renners ingeschreven kunnen worden.  Ik hoor later dat de organisatie heel veel van dit telefoontjes ontvangen heeft. Iedereen wil deelnemen aan 1 van de laatste echte Nederlandse voorjaarsklassiekers voor Nieuwelingen/Junioren Dames, Nieuwelingen en Junioren.

Namens Stichting Wielerpromotie Genemuiden wens ik u allen een bijzonder mooie en sportieve dag toe. En voor de renners; blijf jezelf verbeteren, dromen van mooie resultaten en vooral plezier beleven aan hetgeen je doet. Maak er wat moois van en geniet ervan.

Grote dank aan de organisatie, vrijwilligers en sponsoren, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest!

Sportieve groeten,

Erik Naberman